Program de lucru
Lun - Vin : 10:00-18:00
Programari

Dreptul asigurarilor

Mic indrumar juridic
abordarea unui caz juridic

Valorificarea drepturilor din asigurare pe cale amiabila

Daca apelati la un avocat specializat, sporiti sansele sa obtineti despagubirea sau indemnizatia de asigurare prin intermediul unei tranzactii extrajudiciare. In general, in orice domeniu, o rezolvare pe cale amiabila a unui diferend este preferabila oricarei solutionari judecatoresti.

Daca este vorba despre un eveniment rutier, vinovatul de accident va raspunde pentru fapta sa – dupa caz – contraventional, civil, penal. Incheierea asigurarii de raspundere civila auto (RCA) este obligatorie prin lege. Prin urmare, in toate cazurile de mai sus, despagubirile materiale si morale ce vi se cuvin – in calitate

de tert pagubit – vor fi acoperite de asiguratorul RCA al persoanei vinovate, de Fondul de Protectie a Victimelor Strazii sau de Fondul de garantare. Aceasta protectie prin asigurare este valabila si in cazul in care vinovatul de accident sunteti chiar dvs., cu exceptia daunelor produse autovehiculului pe care il conduceati si a daunelor materiale si morale generate de vatamarea dvs.

Avocatul specializat va fi alaturi de dumneavoastra la negocieri si va avea grija ca drepturile dvs. sa fie puse in valoare la maxim, in cel mai adecvat mod cu putinta.

abordarea unui caz juridic

Valorificarea drepturilor din asigurare pe cale judecatoreasca

In cazul in care incercarea de rezolvare a litigiului pe cale amiabila esueaza dintr-un motiv sau altul, lucrurile nu se opresc aici. Trebuie sa stiti ca avocatul specializat in dreptul asigurarilor este cel mai potrivit ajutor in demersul de recuperare a despagubirilor ce vi se cuvin pe cale judecatoreasca. Aceasta este valabil atat in cazul in care calea aleasa este una civila (comerciala), cat si in constituirea ca parte civila intr-un proces penal.

Accidentul poate face obiectul unui dosar penal (in care vinovatul este judecat pentru vatamarea corporala din culpa sau ucidere din culpa). Acest lucru nu trebuie sa va sperie sau sa va descurajeze. Despagubirile materiale si morale pot fi obtinute prin constituirea de parte civila in cadrul procesului penal. Asiguratorul participa la proces in această calitate (de asigurator) si va fi obligat sa achite daunele care cad in sarcina inculpatului.

Avocatul specializat stie si poate sa valorifice aceasta cale. Solutionarea amiabila avantajeaza toate partile implicate: victima, vinovat, asigurator. Victima beneficiază de valorificarea efectiva a drepturilor prevazute in contractul de asigurare intr-un timp mult mai scurt. Asiguratorul castiga prin scutirea unor costuri suplimentare necesare desfasurarii procedurilor judiciare. Vinovatul are tot interesul sa accepte intelegerea amiabila, pentru ca in acest caz cresc sansele de a fi absolvit de raspunderea civila pentru o fapta penala.

Aceste din urma categorii de daune pot fi si ele despagubite de asigurator, in masura in care dvs. ati incheiat in prealabil o asigurare facultativa pentru avarierea autovehiculului (de tip CASCO) si/sau o asigurare facultativa pentru accidente persoane. In aceste cazuri, despagubirea are un caracter indemnitar si vi se cuvine in baza contractului de asigurare pe care dvs. l-ati incheiat cu asiguratorul dvs.

abordarea unui caz juridic

Cand aveti dreptul la despagubiri?

Daca ati trait experienta unui accident de masina si ati suferit o leziune (de la cea mai usoara pana la aceea care – prin gravitatea ei – v-a pus viata in pericol) trebuie sa stiti ca aveti dreptul la repararea prejudiciului material si moral cauzat prin vatamarea corporala. Suma de bani ce va fi suportata de asigurator va acoperi costurile pentru medicamente si tratamente medicale consecutive vatamarii. In acelasi timp, suma trebuie să ofere victimei o satisfactie compensatorie adecvata, pentru a o determina să revină la o stare de echilibru psihologic dupa suferinta provocata de accident.

Daca accidentul rutier v-a pricinuit o suferinta afectiva, prin pierderea unei fiinte apropiate, aveti dreptul sa recuperati de la asigurator o serie de daune. In primul rand, trebuie sa recuperati daunele materiale: cheltuielile de inmormantare, pierderea de venit consecutiva decesului intretinatorului. Aveti insa dreptul si la daune morale, care sa va atenueze sentimentele de frustrare cauzate de evenimentul rutier care a provocat moartea victimei.

Exista posibilitatea ca, in urma evenimentului rutier, autovehiculul dvs. sa fi fost distrus partial sau total. Aveti dreptul si in acest caz sa recuperati costurile daunei de la asigurator. In cazul in care responsabil de producerea coliziunii este un alt

participant la trafic, dauna se poate recupera de asiguratorul de raspundere civila al autovehiculului vinovat. In cazul in care autorul accidentului sunteti chiar dvs., puteti recupera dauna de la asiguratorul facultativ pentru avarii (emitentul politei CASCO) cu conditia ca dvs. sa fi incheiat in prealabil o astfel de polita.

Daca oricare dintre urmarile negative ale accidentelor rutiere se produc in timp ce va aflati pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene, trebuie sa stiti ca si in acest caz sunteti protejat prin asigurare. Politele facultative isi extind efectele si in afara teritoriului Romaniei, in timp ce pentru asigurarea de raspundere civila auto, societatile de asigurari emit documente de tip CARTE VERDE, avand acelasi obiect.

Exista posibilitatea sa fiti parte intr-un contract de asigurare, fie in calitate de persoana fizica, fie in calitate de persoana juridica, si sa intervina un risc acoperit prin polita, dar totusi asiguratorul sa nu plateasca indemnizatia de asigurare sau despagubirea. In acest caz, trebuie sa stiti ca exista posibilitatea sa apelati la un specialist, care va ajuta sa obtineti obligarea asiguratorului atat la plata drepturilor ce vi se cuvin, cat si la plata penalitatilor, dobanzilor si a cheltuielilor de judecata.